Luottokortti on nykyaikana lähes välttämätön, sillä sen avulla pystyy kätevästi tekemään suurempia ostoksia sekä maksamaan netissä ympäri maailman. Luottokortin voi saada luottoyhtiöstä, jos tietyt kriteerit täyttyvät.

Luottokortin ja pankkikortin ero

Luottokortilla ja pankkikortilla on selvä ero, vaikka monet käyttävät näistä kahdesta maksutavasta samaa nimitystä. Pankkikortilla voi maksaa ostokset suoraan omalta tililtä ja mikäli siellä ei ole rahaa, niin silloin ostos jää ostamatta. Luottokortilla ostos tehdään luotonantajan luotosta, joka on yleensä kiinteä summa. Pienimmät luottosummat lähtevät 700 eurosta ja ne nousevat useisiin tuhansiin. Luottokorttiyhtiö määrittelee hakijan tulojen ja taloudellisen tilanteen mukaan sen, kuinka paljon hänelle voi myöntää luottoa. Myös hakija voi itse määrittää sen, kuinka suuren luoton hän haluaa, sillä monet pitävät esimerkiksi luottokortin katoamistilanteessa suurta luottorajaa riskinä. Toiset taas pelkäävät shoppailevansa liikaa, jos luottoraja on liian iso.

Luottokortilla maksettaessa jokainen osto vähentää luottosummaa. Jos esimerkiksi sinulla on 1000 euron luottokortti ja ostat luotolla 300 eurolla, sinulle jää 700 euroa luottoa. Joka kuukausi saat laskun käyttämästäsi luotosta ja laskussa on minimisumma, joka vähintään täytyy maksaa. Yleensä se on noin 20 euroa, jolla lainaa tulee vähentää joka kuukausi. Monissa luottokorteissa on myös muutama maksuvapaa kuukausi, jotka saa itse määritellä. Voit maksaa joko luoton minimisumman pois tai sitten maksaa koko käytetyn luottosumman kerralla pois, jolloin sinulla on täysi luotto taas käytettävänä.

Mikäli maksat pois vain mininisumman, loppu käytetty luotto jää kerryttämään korkoa. Luottokorteissa on melko iso korko, muttei kuitenkaan niin suuri kuin esimerkiksi netin vipeissä tai kulutusluotoissa. Kuitenkin korko vaikuttaa melko paljon luoton arvoon, joten jos olet tarkka rahoistasi, kannattaa koko luottokorttimaksu maksaa pois yhdellä kerta, mikäli vain mahdollista. Tämä ei kuitenkaan ole kaikille mahdollista ja monelle luottokortin käyttäjälle idea onkin juuri se, että ostokset pystyy maksamaan pienissä erissä pois ilman että tarvitsee tehdä esimerkiksi osamaksusopimusta myymälän kanssa tai maksaa isoa summaa kerralla pois. Luottokortilla tehdyt ostokset ovat yleensä korottomia 30-45 päivää, jonka jälkeen niistä alkaa mennä korkoa. Korkosumma vaihtelee pankkien ja luotonantajien mukaan, joten sitä kannattaa vertailla, jos et yleensä pysty maksamaan koko laskua kerralla.

Luottokortin edut

Luottokortissa tulee usein mukana esimerkiksi matkavakuutus, joka on voimassa kun matka on maksettu kyseisellä luottokortilla. Luottokortin matkavakuutus ei kuitenkaan vastaa laajuudeltaan ja turvaltaan vakuutusyhtiöiden tarjoamaa matkavakuutusta, sillä luottokortin vakuutuksen vakuutusmäärät ovat yleensä paljon pienemmät ja ehdoiltaan se on hyvin rajoittunut. Luottokortin vakuutuksen ehtoihin kannattaa tutustua tarkemmin, jos aikoo harkita ottaako jonkin toisenkin matkavakuutuksen sen lisäksi.

Luottokorteissa saattaa olla myös muita etuja. Esimerkiksi tietyt luottokortit tarjoavat käyttäjilleen alennuksia ja ennakko-ostosmahdollisuuksia vaikkapa konsertteihin. Tällaiset edut ovat aina mukavia ja niitä kannattaa hyödyntää. Alennusta tai bonusta voi kerryttää myös luotolla maksetuista lentomatkoista tai varatuista hotelleista. Esimerkiksi Bank Norwegianin luottokortin käytöstä saa paljon etuja, jos matkustaa aktiivisesti ja se on myös hyvä, jos tarvitsee suuren luottorajan.

Luottokortin ehdot

Jotta luottokortin voi saada, täytyy hakijan olla täysi-ikäinen. Jotkin pankit vaativat jopa 24-vuoden ikää, mutta yleensä 18-vuotiaat saavat myös kortin. Opiskelijat saavat luottokortin helposti, mikäli heillä on tarpeeksi opintopisteitä. Monissa oppilaitoksissa on sopimuksia luotontarjoajien kanssa, jotka tarjoavat luottokorttimahdollisuutta juuri heidän tiedekunnan tai korkeakoulun opiskelijoille. Myös jotkin pankin tarjoavat opiskelijoille omaa luottokorttia. Tämä mahdollisuus kannattaa käyttää, mikäli olet opiskelija ja sinulla on tarpeeksi opintopisteitä kasassa. Opiskelija-statuksen jälkeen luottokorttia voi nimittäin olla vaikeampi saada, jos et pääse heti valmistuttuasi vakinaisiin töihin.

Luottokortin saamiseksi vaaditaan säännölliset työtulot. Vuositulojen tulee täyttää tietty euromääräinen raja, jonka suuruus vaihtelee pankeittain. Vuositulot myös määräävät sen, kuinka paljon luottoa voit saada. Luottokorteissa on melko samanlaiset korot jokaisessa pankissa eli noin 7 %:n paikkeilla. Suurta eroa ei ole sillä, ottaako Visan vai MasterCardin. Molemmat luottokortit käyvät ympäri maailmaa sekä myös nettiostoksissa. Luottokorttiin voi myös liittää rinnakkaiskortin, jolloin kaikki rinnakkaiskortin haltijat käyttävät yhtä ja samaa luottoa. Rinnakaiskortit voi esimerkiksi hakea perheenjäsenille, jos he eivät pysty vielä hakemaan omia luottokortteja.